search
top

Tratament varice prin scleropatie

Varicele superficiale sunt rezultatul tensiunii arteriale si al presiunii pe vasele de sange. Varicele sau venela afectate se deosebesc prin flux de sange retrograd sunt hemodinamic care este daunatoar, deoarece acesta provoaca recircularea sangelui sarac in oxigen. Scopul principal al tratamentului este ablatia acestor cai de reflux urmarindu-se imbunatatirea circulatiei venoase.
Varicele hemodinamice utile nu trebuie sa fie eliminate sau sclerozate. Aceasta conditie este intalnita rar, dar atunci cand este, ablatia acestor varice produce debut rapid de durere si umflare a extremitatii, urmand eventual, dezvoltarea de noi cai pentru vene de by-pass.
Scleroterapia, terapia cu laser, radiofrecventa (RF) sau ablatia cu laser, precum si flebectomia ambulatorie sunt tehnicile moderne utilizate pentru eliminarea varicelor. Numeroase rapoarte descriu rate de succes mai mare de 90% pentru tehnicile mai putin invazive, care sunt asociate cu mai putine complicatii si cu o eficacitate comparabila.

Scleroza chimica sau scleropatia

Scleroza chimice sau scleroterapia este procedura medicala cel mai des utilizata pentru ablatia venelor varicoase si venelor paianjen. In aceasta procedura, o substanta sclerozanta este injectata in vasele anormale care produc distrugeri endoteliale. Aceasta injectare este urmata de formarea legaturilor fibrotice si in cele din urma rezulta reabsorbtia tuturor straturilor de tesut vascular. Pentru majoritatea venelor, un agent sclerozant se agita pentru a crea o spuma asemanatoare cu spuma de ras. Un diagnostic precedat de o evaluare aprofundata este esential inainte de inceperea tratamentului.
Pentru ca scleropatia sa fie eficienta este nevie de mai multe conditii:
Un grad ridicat de aptitudini tehnice.
Tratamentul local pentru manifestarile superficiale ale insuficientei venoase poate face probleme daca nu au fost gasite si tratate cauzele din punctul de baza ridicat de reflux. Chiar si atunci cand pacientul pare a avea doar telangiectazii primare si tratamentul initial pare a fi de succes, recidive sunt observate foarte repede, daca exista reflux, nedepistate in vase mai profunde.
Lipsa diagnosticului acurat poate provoca complicatii semnificative in cazul venelor paianjen sau a afluentilor superficiali care sunt tratate in timp ce vasele alimentatoare de mare presiune raman deschise.
Injectarea de sclerozant la adancimea de alimentare a venelor care nu sunt vizibile este de obicei realizata sub indrumarea ecografica.
Lipsa diagnosticului de boala de sistem profund poate duce la rezultate proaste in mai multe moduri. Simptomele dse agraveaza imediat daca o cale de by-pass nerecunoscut este inchisa.
Lipsa diagnosticului de baza poate duce la o tromboza venoasa care sa evolueze intr-o embolie fatala. Insuficienta venoasa profunda nedepistata poate duce la reaparitia imediata a bolii superficiale tratate.
Selectarea corecta a substantei sclerozante, cantitatea si concentratia de sclerozant depinde de tipul si localizarea bolii, volumul intern al venei care trebuie tratata, de pozitionarea pacientului, precum si multi alti factori. Trebuie sa fie intotdeauna utilizate  concentratia efectiva minima si volumul minim, deoarece sclerozantul trece inevitabil in sistemul venos profund, existand posibilitatea unor complicatii ce pot duce la consecinte dezastruoase.
Unele sclerozante (de exemplu, solutie de clorura de sodiu hipertonica) sunt extrem de caustice..
Injectarea accidentala intr-o malformatie arterio-venoase (sau direct intr-o artera) poate duce la pierderi tisulare sau pierderea intregului membru.
Injectarea accidentala a sclerosantului concentrat in sistemul profund poate provoca tromboza venoasa profunda, embolie pulmonara, si moarte.
Utilizarea corecta a agentilor sclerozanti necesita o pregatire speciala si studiu extins. Dozare si tehnica de recomandari specifice de administrare a sclerosantului sunt dincolo de sfera de aplicare a prezentului articol.

Terapie cu laser

Terapia cu laser sa dovedit a fi eficienta pentru cele mai mici vene de suprafata (de exemplu, cele care se gasesc pe fata), dar aceasta modalitate nu este, in general utila ca terapie primara pentru tratarea venelor paianjen. Acest lucru este valabil din mai multe motive.
Este foarte dificil, din cauze fizice de absorbtie a luminii, sa administram o doza ablativa de energie termica in vasul de sange, fara a deteriora pielea de deasupra. Gradul de variabilitate de absorbtie a luminii in piele variaza de la pacient la pacient. Chiar si un medic cu experienta poate provoca arsuri ale pielii foarte dureroase, care pot duce la hiperpigmentare permanenta sau hipopigmentare.
Pentru majoritatea pacientilor, impulsurile laser sunt mult mai dureroase decat acele 30 de ecartament utilizate pentru microscleropatie.
Cele mai multe vene paianjen sunt asociate cu venele de alimentare care trebuie sa fie tratate prin alte mijloace, inainte ca venele mici de suprafata sa fie supuse la tratamentul cu laser.

top
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline